sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Maailman parhaat maustekurkut

Olen nyt kahtena kesänä tehnyt maustekurkkuja itsekasvatetuista avomaankurkuista. Viime kesänä tein ensimmäistä kertaa maustekurkkuja, ja ne loppuivat jo reilusti ennen pikkujoulukautta eli joulupöytään ei jäänyt yhtään kurkkuja herkuteltavaksi. Emme ole mitään maustekurkkujen suurkuluttajia, mutta nuo itsetehdyt ovat vaan niin uskomattoman hyviä.
Tänä kesänä olen valmistautunut paremmin tulevaan talveen, minulla on nyt lähes 30kg kurkkuja säilöttynä 😄 Toki me emme niitä syö keskenämme 5hlön perheessä, vaan niistä menee osa mummeille, vanhemmille ja sisaruksille.


Osan kurkuista maustoin itsekasvatetuilla chileillä.


Satokausi alkaa lähestymään loppuaan ja nyt onkin säilöntäpuuhat kuumimmillaan. Laitan ohjeen maustekurkuista, jotka on meidän lähipiirissä olleet todella suosittuja. Vielä saa esim. paikallisista REKOista lähellä kasvatettuja kurkkuja, valkosipulia sekä tilliä. Saa niitä tottakai kaupoistakin, mutta itse suosin lähellä kasvatettua ja pientiloja. Kannattaa etsiä esimerkiksi facebookista paikallinen REKO ja tutustua sen toimintaan.



Mustaherukanlehdet oman pihan puskista.
Ihania tuoksuja tuoreista raaka-aineista.













Maustekurkut ohje


Tarvitset

4kg avomaankurkkuja
Reilusti kruunutilliä
Mustaherukan lehtiä
Reilusti valkosipulia
(Chiliä, piparjuurta ym mausteita, mikäli haluat)

Mausteliemi

2l vettä
4dl sokeria
2rkl suolaa
1rkl maustepippureita
1rkl mustapippureita
1rkl sinapinsiemeniä
6dl väkiviinaetikkaa


Ohje

-Pese kurkut ja laita ne reiluun veteen (ripaus suolaa sekaan) yön yli likoamaan. Laita kurkkujen päälle esim lautanen, jotta ne pysyvät pinnan alla.
-Kuivaa kurkut ja viipaloi ne. Lado sen jälkeen ne tiiviisti puhtaisiin (Purkkien desinfiointi, klik!) lasipurkkeihin mustaherukanlehtien ja valkosipulien kanssa, voit myös lisätä haluamiasi mausteita tässä vaiheessa. 
-Pyöräytä kruunutillistä rinkula kurkkujen päälle. Rinkula estää kurkkuja nousemasta liemen pinnalle.
-Keitä vettä, sokeria ja mausteita noin 10min.
-Lisää etikka ja kuumenna kiehuvaksi.
-Kaada kuuma liemi kurkkujen päälle niin, että kurkut varmasti peittyvät. Varmista vielä, ettei lientä roisku reunoille. 
-Sulje purkit tiiviisti, kannen ja purkin väliin ei saa jäädä tillejä ym. mausteita.
-Säilytä viileässä, alle 10c. 

Kurkut alkavat olla kuukauden päästä parhaimmillaan ja maku vain paranee ajan myötä!

Ensimmäiset kurkut valmistumassa.

20kg kurkkuja likoamassa suolavedessä.

Venäläiset suolakurkut


Venäläisten suolakurkkujen ohje löytyy täältä!
Hapattaminen eli maitohappokäyminen (fermentoiminen) on todella terveellistä ja tekee superhyvää suolistolle. Hapattamisen seurauksena ruokaan syntyy suolistoa helliviä maitohappobakteereja, jotka lisäävät hyvien bakteerien määrää suolistossa. Maitohappobakteereja on kaikilla ihmisen limakalvoilla estämässä haitallisten bakteerien kasvua. Se tekee kuituisista vihanneksista pehmeämpää ja helpommin sulavaa, sen avulla syntyy B-vitamiineja (kuten foolihappoa) ja omega 3-rasvahappoja sekä paljon muita terveysvaikutteisia yhdisteitä.
Hapattaminen on luonnonmukainen säilöntätapa, eikä vaadi energiaa tai kemiallisia säilöntäaineita. Syö hapatettuja ruokia erityisesti antibioottikuurin jälkeen, sillä se tuhoaa hyvät bakteerit suolistosta ja niiden palautuminen voi kestää jopa kaksikin vuotta.
Voit hapattaa myös muita kasviksia, kuten kaalia, porkkanaa, selleriä, sipuleita ym ym.

Kokonaiset hapatetut venäläiset kurkut työn alla.


Päivän satoa ja juuri purkitetut maustekurkut.
Tässä osa kurkuista maustumassa autotallin hyllyillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Itse tehty kaura-juuresleipä

Yksi päivä mehua tehdessäni mietin, mitähän kaikkea voisin tehdä mehustuksessa jäljelle jäävästä mäskistä. Tuntuisi aivan typerältä heittää ...