keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Sitruunapuu

Ostin Plantagenista sitruunapuun, jota olen jo vuosia himoinnut 😍 Siinä oli jo valmiiksi muutama valmis sitruuna, pieniä alkuja ja nuppuja. Se on ihan super ihana, enkä malta odottaa, että se tuosta vähän kasvaa ja alkaa tekemään enemmän satoa. Katsotaan miten käy 😄


Siinä se nyt on 🍋🍋 Seuraavaksi onkin ostoslistalla isompi ruukku 😊

Plantagenin valikoima.



Sitruuna ( Citrus Limon) kuuluu Ruutakasvien heimoon ja sen alkuperä on tuntematon. Sitruuna on näyttävä hedelmäpuu, jota voi kasvattaa myös sisätiloissa. Se rakastaa auringonvaloa ja sietää puolivarjoa ja se viihtyy parhaiten päivällä 20 asteen lämmössä ja yöllä 15 asteessa. Alle 13 asteessa se menee lepotilaan.
Sitruunalla on tummanvihreät puikulamaiset lehdet ja puun varressa kasvaa pieniä teräviä piikkejä, joita kannattaa varoa. Kukkiessaan sitruuna muodostaa pieniä valkoisia kukkia, jotka ovat voimakkaan
ja hyväntuoksuisia. Tosin mieheni mielestä ne tuoksui teolliselta pesuaineelta, josta sanoinkin hänelle, ettei ymmärrä hyvän päälle 😂 Kukat tarvitsevat pölytyksen, eli jos sitruunaa ei ole mahdollista pitää ulkona pöyttäjien saavutettavissa, kannattaa kukat pölyttää itse. 

Eli pölyttäminen tehdään esim. pensselillä tai topsipuikolla siten, että pyöräytät pensseliä ensimmäisen kukan sisällä, jotta siitepölyä tarttuu pensseliin. Sitten pyöräytät samalla pensselillä seuraavaa kukkaa, jotta ensimmäisen kukan siitepöly tarttuu tähän ja hedelmöittää tämän. Käy kaikki kukat läpi samalla lailla, myös se ensimmäinen, jotta sekin hedelmöittyy. 
Jos kasvi on ristipölytteinen, siirrä siitepölyä samalla tekniikalla toisen yksilön kukista toisen yksilön kukkiin.


Hurmaavan tuoksuiset kukat on auennut, nyt niitä voikin jo alkaa pölyttämään.

Sitruunan kypsymiseen menee huima aika, noin 6-9kk! Ja sitruunapuu ei välttämättä tuota satoa, kuin vasta useamman vuoden päästä kylvämisestä. Itsekin kylvin pari vuotta sitten sitruunan siemeniä suoraan hedelmästä multaan ja ne lähtivätkin hienosti kasvuun. Minulla ei sitten kuitenkaan ollut tilaa niitä kasvatella sen enempää, vaan annoin niiden kuolla syksyllä pakkaseen pihalla. Jälkikäteen se on tietenkin harmittanut, koska nyt joutuisin alottamaan koko aikaavievän homman täysin alusta, mikäli haluaisin taas itse kasvatettuja sitruunapuita kotiin. 



Auringon valossa 🍋☀️💛

Sitruunapuun koko riippuu paljon ruukun kooosta, jossa se kasvaa. Juuret vievät paljon tilaa ja pienessä ruukussa sekä juuristo, että puu itsessään jäävät pienikokoisiksi. Se voi kasvaa ruukun koosta riippuen 30-150cm korkeaksi. 
Kasvualustaksi sopii kukkamullan/turpeen ja kevytsoran sekoitus ja kasvualustan olisi hyvä olla hieman hapan. Ruukun pohjassa pitää olla reikiä, jotta liika vesi pääsee pois. Kannattaa huomioida ruukkua valitessa puun siirtelyt talvehtimispaikalle ja keväällä ulos siirtäessä. Jos on liian iso ruukku, puu voi kasvaa sen verran isoksi, että sitä on enää hankala liikutella.

Pidä multa tasaisen kosteana, mutta ei liian kosteana. Sitruunapuu alkaa nuokkumaan vedenpuutteesta ja jos se kuivahtaa liikaa, se pudottaa lehtensä. Ne kasvaa kyllä takaisin, mutta hitaasti. Liika kasteleminen taas homehduttaa juuret. Sitruunapuu tykkää kosteasta ilmasta, joten kannattaa sumutella sitä päivittäin. Tai sijoitat ilmankosteuttajan sen viereen, niinkuin minäkin tein.
Lannoitus parin viikon välein (paitsi lepoaikana) mielellään veteen liukenevalla lannoitteella. Sitruskasveille on olemassa oma sitruslannoite, joka sopii sitruunapuulle mainiosti. Se minunkin täytyy laittaa ostoslistalle, koska en ensin tiennyt sellaisen olemassaolosta.

Talvehtiminen mielellään valoisassa paikassa noin 7-10 asteen lämpötilassa, esim. viileällä ikkunalaudalla. Sitruuna vaatii paljon valoa, siksi sille olisi hyvä olla joku lisävalo. Liian vähäinen valonsaanti ja hoidon laiminlyönti aiheuttaa lehtien varisemisen. Älä anna lannoitetta talvella lepoaikaan eli syyskuun ja helmikuun välillä. Talvehtimisaikana kastelua myös vähennetään, eli multa täytyy pitää kuivempana kuin normaalisti, muttei kuitenkaan rutikuivana. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Itse tehty kaura-juuresleipä

Yksi päivä mehua tehdessäni mietin, mitähän kaikkea voisin tehdä mehustuksessa jäljelle jäävästä mäskistä. Tuntuisi aivan typerältä heittää ...